Hírek

Comparative analysis of Road Scanning Techniques 2023. 03. 11.

A three-dimensional road point cloud is not only useful for civil engineers (road rehabilitation, road condition assessment) but can also be useful for vehicle engineers (autonomous vehicle driving scenario, vehicle dynamics simulation). Currently, there are several scanning techniques can be used to obtain these point clouds, such as terrestrial laser scanning (TLS), mobile laser scanning (MLS), airborne laser scanning (ALS), unmanned aerial vehicle (UAV) photogrammetry or UAV laser scanning. This paper discusses the investigation of four road surface scanning techniques by comparing their point clouds and the derived products. The comparison was performed for a section of a road with 1136 m length and 4 m width, the TLS survey provided the reference data. Aspects of point cloud evaluation included geometric accuracy, density, and the parameters of plane-fitting. CRG models were created from all studied point clouds to compare the difference between the final products to be used by the automotive industry. The results show that the MLS and the UAV photogrammetry generated the most accurate point cloud, while UAV laser scanning accuracy was the lowest. Similarly, the CRG models comparison showed that there was no significant difference between MLS and TLS models, and the UAV photogrammetry gave a smoother variation relative to the reference surface. Whereas the largest differences were noted for the CRG model derived from the UAV laser scanning models.

 

 

 

Innovatív eszközökkel automatizálja a mélyépítést a STRABAG 2023. 06. 24.

Innovatív építési megoldásokat alkalmazó infrastrukturális eszközöket fejlesztett ki a STRABAG konzorciumban más szervezetekkel azért, hogy hozzájáruljon az építőipar megnövekedett igényeinek kiszolgálásához, a munkaerőhiány leküzdéséhez, a kivitelezés minőségének javításához, és végül, de nem utolsósorban a költségek és az igénybe vett idő csökkentéséhez.

 

 

 

A digitális megoldások az útépítésben is egyre nagyobb szerephez jutnak 2020. 09. 07.

Sikeresen zárult az óriási érdeklődésre számot tartó Duna Group Szabadegyetem. A magyar építőiparban eddig példa nélküli kezdeményezés 83 gyakorlati tudásra éhes hallgatót vonzott, akik az egyetem első, innovációs témákat feldolgozó napján több előadás során is megismerkedhettek a hazai építőipar legmodernebb technológiáival, eszközeivel. Ezeken az előadásokon a Duna Csoport szakemberei bemutatták az „Innovatív döntéstámogatás a mélyépítési munkafolyamatok automatizálásának, digitalizálásának és optimalizálásának segítségével” elnevezésű projektet is, melyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásra érdemesnek minősített. Tavaly az építőipari munka automatizálásának, digitalizációjának kutatására és fejlesztésére, valamint a projekt nyomon követésére nyert mintegy egymilliárd forint támogatást a Strabag Építőipari Kft., a Duna Aszfalt Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) konzorciuma. A hazai mélyépítés nyugati országokhoz való felzárkóztatása mellett az innovatív építési megoldásokat alkalmazó infrastrukturális projekt célja továbbá: az építőipar megnövekedett igényeinek kiszolgálása, a megnövekedett munkaerőhiány leküzdése, a kivitelezés minőségének javítása, valamint a költségek és az igénybe vett idő csökkentése.

 

 

 

 

 

 

Néhány éven belül drónokkal végezhetik az útépítések geodéziai munkálatait 2020. 05. 12.

A digitalizációt és automatizált megoldásokat szolgáló eljárásokkal foglalkozik a közelmúltban elnyert, hazai finanszírozású projektben konzorciumi tagként részt vevő ÉMK két tanszéke. „Az építőiparban megnövekedett keresletre, az ipart sújtó állandó szakemberhiányra, a kivitelezett munka minőségének javítására, a hatékonyabb idő- és költségbeosztás kezelésére is alkalmas új technológiák és gyakorlatok kidolgozására vállalkoztunk” – osztotta meg a nemrég elindult nagyszabású kutatás-fejlesztés céljait Joó Attila, a BME Építőmérnöki Kar (ÉMK) gazdasági dékánhelyettese, a Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi docense, a program adminisztratív ügyekért felelős műegyetemi projektkoordinátora.

 

 

 

Innovatív döntéstámogatás a mélyépítési munkafolyamatok automatizálásának, digitalizálásának és optimalizálásának segítségével 2020. 04. 20.

Az építőiparban a beruházások mennyiségének és komplexitásának növekedése miatt szükséges az építőipar innovációja a megnövekedett beruházási igénnyel járó problémák megoldásához. Az építőipari döntéstámogatások elősegítése automatizált digitális és optimalizált munkafolyamatok kidolgozásával és alkalmazásával megoldást kínál az építőipar előtt álló kihívásokra. Az iparágban kialakult munkaerőhiány okos építési megoldásokkal orvosolható. Az automatizált munkagépekkel nemcsak a megfelelő számú emberi erőforrás biztosítása, hanem a projektek méretéből és mennyiségéből fakadó bonyolult műszaki megoldások értelmezése és pontos kivitelezése is megvalósulhat...